Overige therapie

Beweging/dans
Bij lichaamsgerichte therapie wordt er naast het gesprek, veel aandacht besteed aan wat er in het lichaam te ervaren is op het moment dat je iets vertelt of ergens aan denkt. Dit vergroot je lichaamsbewustzijn. Alleen het lichaam kan voelen, dat lukt niet door te denken. Bovendien is het lichaam een opslagplaats van oud zeer en niet verwerkte situaties in je leven.
Weten wat je voelt, is een belangrijke raadgever in het dagelijks leven. Het geeft houvast in het aangeven van je grenzen en zelfvertrouwen om te handelen naar eigen gevoel en inzicht, passend bij nu.
Oude overtuigingen maken het ons dikwijls lastig. Als we de boodschap hebben meegekregen om, “nog even doorzetten” of “om altijd je best te doen”, dan is het niet zo eenvoudig om die kritische stem te negeren. We leggen onszelf voortdurend iets anders op dan we op dat moment zouden willen. Dat creëert spanning in ons lichaam. Tijdens een sessie nodig ik je uit om contact te maken met je lichaam zodat je leert voelen wat jou spanning geeft en wat er nodig is om te ontspannen.
 

Amersfoort: JeDans / Carin Rijpkema

Stem/zang
Zingen en klank geven is uitademen en je lichaam is daarbij als een klankkast. Daarom is werken met stem zo dichtbij. Vanuit de vraag die je hebt gaan we de gevoelens en oude overtuigingen onderzoeken. Dat doen we door te spreken, geluid te maken, te zingen en klank te geven. Soms heb je (nog) geen woorden voor wat je voelt, dan werkt klank openend. Een andere keer wil je je eerst sprekend uiten en gaan we van daaruit een lied zingen of klank vrijlaten.
Spelenderwijs ontdek je dat je tegengestelde innerlijke krachten hebt, stemmen (sub-personen) die elkaar aardig tegen kunnen spreken. Wat mag niet klinken (bijv. kracht of juist kwetsbaarheid) en welke stem overheerst (bijv. streng of slaafs)? De inzichten die je al werkend krijgt vertalen we naar je dagelijkse leven. In een veilige ruimte kun je oefenen hoe je een grens aangeeft, je verlangen uitspreekt of kunt vragen om ondersteuning. Zo ben je niet langer een speelbal van je gevoelens en gedachten, krijg je weer regie over je leven en kunnen kwaliteiten stromen.
Ik gebruik afhankelijk van de situatie werkvormen als lichaamsgericht stemwerk, innerlijke stem (vrije zang en improvisatie), werken met liederen, presentatie, visualisatie, meditatie, dans/beweging, reflectief schrijven.
 

Amersfoort: De Muzen, werkplaats voor stem / zang en psychosynthese